Herbaty i Kawy

Kawa Brazylia-ciemniej palona

100% Polska produkcja

30,00 

Darmowa dostawa od 200 zł

Out of stock

Kawa Brazylia-ciemniej palona skierowana jest do miłośników większej goryczki, ale jej smak ucieszy również osoby, dla których kawa nie może być kwaśna. W jej smaku wyczuwalne są nuty marcepanu, aronii i wanilii. Ziarna pochodzą z Brazylii z regionu Minas Gerais gdzie są uprawiane i dojrzewają na wysokości 1000 m.n.p.m. Są to odmiany Catuaí, Mundo Novo, Tupi, Rubi. Obróbka ziaren odbywa się metodą normal process. Jest to najstarsza metoda obróbki polegająca na suszeniu kawy z miąższem w pełnym słońcu. Po oddzieleniu miąższu ziarna suszone są ponownie, do uzyskania odpowiedniej wilgotności. Brazylia to największy producent kawy na świecie. Najczęściej występują tam odmiany Arabiki takie jak: Mundo Novo i Burbon. Profil palenia Brazil-ciemniej palona to omni pozwalający uzyskać ziarno, który można zaparzać zarówno w ekspresie ciśnieniowym jak i przelewowymi metodami alternatywnymi. Zdecydowanie polecana jest do ekspresów automatycznych, ale również sprawdzi się w przelewowej metodzie parzenia.

Zobacz pełen opis

Tylko naturalne
składniki

Bez zagęszczaczy
i konserwantów

Starannie
wyselekcjonowane

Pakujemy solidnie
i bezpiecznie

Dlaczego warto?

Większość z nas nie może wyobrazić sobie poranka bez filiżanki kawy, która dodaje nam energii, odpręża i pobudza do działania dzięki zawartości kofeiny. Niewiele osób jest świadomych tego, że kawa zawiera również szereg substancji prozdrowotnych, które między innymi zwiększają przemianę materii, przyspieszają spalanie tłuszczu oraz wspomagają odchudzanie. Picie kawy poprawia krążenie krwi, a co za tym idzie komórki naszego ciała są odpowiednio dotlenione. Wpływa to pozytywnie na wydolność fizyczną i umysłową, poza tym zmniejsza ból mięśni tzw. zakwasy po treningu. W nieprzetworzonych ziarnach kawy znajduje się prawie 1000 różnych przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki, przeciwdziałają chorobom cywilizacyjnym np. miażdżycy, opóźniają procesy starzenia się, niwelują stany zapalne oraz chronią komórki przed uszkodzeniem. Ponadto kawa zmniejsza ryzyko marskości wątroby oraz nowotworu tego narządu. Zmniejsza również ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Po wypiciu kawy zwiększa się poziom serotoniny i dopaminy - hormonów szczęścia, które wpływają na poprawę humoru, lepsze samopoczucie, zmniejszenie ryzyka depresji oraz redukuje stres. Obecna w kawie kofeina, teofilina i teobromina usprawnia pracę układu nerwowego, pobudza procesy myślowe, ułatwia procesy zapamiętywania oraz zwiększa poziom koncentracji. Według niektórych badań substancje te zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona i Alzheimera oraz niektórych nowotworów. Napar zawiera również cenne witaminy zwłaszcza witaminy z grupy B oraz składników mineralnych takich jak mangan, potas i magnez. Polifenole zawarte w kawie dobroczynnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy oraz układ immunologiczny. Chronią komórki skóry i przyspieszają jej regenerację. Pamiętajmy jednak, że kawę należy pić z umiarem ponieważ wysokie stężenie kofeiny we krwi może nam zaszkodzić.

Składniki

100% Arabica z odmian botanicznych Catuaí, Mundo Novo, Tupi, Rubi

Pojemność

1kg

Warunki przechowywania

Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu w szczelnym opakowaniu

O produkcie

Kawa Brazylia-ciemniej palona skierowana jest do miłośników większej goryczki, ale jej smak ucieszy również osoby, dla których kawa nie może być kwaśna. W jej smaku wyczuwalne są nuty marcepanu, aronii i wanilii. Ziarna pochodzą z Brazylii z regionu Minas Gerais gdzie są uprawiane i dojrzewają na wysokości 1000 m.n.p.m. Są to odmiany Catuaí, Mundo Novo, Tupi, Rubi. Obróbka ziaren odbywa się metodą normal process. Jest to najstarsza metoda obróbki polegająca na suszeniu kawy z miąższem w pełnym słońcu. Po oddzieleniu miąższu ziarna suszone są ponownie, do uzyskania odpowiedniej wilgotności. Brazylia to największy producent kawy na świecie. Najczęściej występują tam odmiany Arabiki takie jak: Mundo Novo i Burbon. Profil palenia Brazil-ciemniej palona to omni pozwalający uzyskać ziarno, który można zaparzać zarówno w ekspresie ciśnieniowym jak i przelewowymi metodami alternatywnymi. Zdecydowanie polecana jest do ekspresów automatycznych, ale również sprawdzi się w przelewowej metodzie parzenia.