Herbaty i Kawy

Kawa Bio Honduras

100% Polska produkcja

Darmowa dostawa od 200 zł

Kawa Bio Honduras posiada certyfikat produktu ekologicznego. Rośliny, z których wytwarzana jest kawa uprawiane są zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. Co oznacza, że nie są modyfikowane genetycznie a do ich ochrony i pielęgnacji używane są jedynie naturalne środki bez sztucznych polepszaczy i trujących substancji. W kawie wyczuwalne są nuty pomarańczy, jabłka i orzecha. Jest to 100% arabica, których odmiany botaniczne to Lempiria i IHCAFE90. Ziarna kawy pochodzą z Hondurasu w okolicach gór Puca i Opalaca, w zachodniej części kraju z regionu Lempiria położonego 1400 m n.p.m gdzie znajduje się kooperatywna Flor del Cafe, z której pochodzi Bio Honduras San Marcos. Obróbka ziaren odbywa się za pomocą metody washed process – obróbka kawy na mokro, proces wieloetapowy z użyciem wody. Dzięki tej metodzie obróbki ziaren kawa ma delikatniejszy, bardziej szlachetny profil sensoryczny, o bardziej intensywnej kwasowości niż te obrabiane na sucho. Ziarna palone są w nowoczesnym piecu za pomocą gorącego powietrza. Kawa Bio Honduras palona jest w stopniu ciemnym, a profil kawy to espresso. Produkt polecany jest do ekspresów ciśnieniowych.

Zobacz pełen opis

Tylko naturalne
składniki

Bez zagęszczaczy
i konserwantów

Starannie
wyselekcjonowane

Pakujemy solidnie
i bezpiecznie

Dlaczego warto?

Większość z nas nie może wyobrazić sobie poranka bez filiżanki kawy, która dodaje nam energii, odpręża i pobudza do działania dzięki zawartości kofeiny. Niewiele osób jednak wie, że kawa posiada wiele dobroczynnych składników odżywczych zawiera również szereg substancji prozdrowotnych, które między innymi zwiększają przemianę materii, przyspieszają spalanie tłuszczu oraz wspomagają odchudzanie. Picie kawy poprawia krążenie krwi, a co za tym idzie komórki naszego ciała są odpowiednio dotlenione. Wpływa to pozytywnie na wydolność fizyczną i umysłową, poza tym zmniejsza ból mięśni tzw. zakwasy po treningu. W nieprzetworzonych ziarnach kawy znajduje się prawie 1000 różnych przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki, przeciwdziałają chorobom cywilizacyjnym np. miażdżycy, opóźniają procesy starzenia się, niwelują stany zapalne oraz chronią komórki przed uszkodzeniem. Ponadto kawa zmniejsza ryzyko marskości wątroby oraz nowotworu tego narządu. Ponadto zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Po wypiciu kawy zwiększa się poziom serotoniny i dopaminy - hormonów szczęścia, które wpływają na poprawę humoru, lepsze samopoczucie, zmniejszenie ryzyka depresji oraz redukuje stres. Obecna w kawie kofeina, teofilina i teobromina usprawnia pracę układu nerwowego, pobudza procesy myślowe, ułatwia procesy zapamiętywania oraz zwiększa poziom koncentracji. Według niektórych badań substancje te zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona i Alzheimera oraz niektórych nowotworów. Napar zawiera również cenne witaminy zwłaszcza witaminy z grupy B oraz składników mineralnych takich jak mangan, potas i magnez. Polifenole zawarte w kawie dobroczynnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy oraz układ immunologiczny. Chronią komórki skóry i przyspieszają jej regenerację. Pamiętajmy jednak, że kawę należy pić z umiarem ponieważ wysoka zawartość kofeiny może zaszkodzić oraz uzależnić.

Składniki

100% Arabica, odmiana botaniczna Lempiria, IHCAFE90

Pojemność

1kg

Warunki przechowywania

Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu w szczelnym opakowaniu

O produkcie

Kawa Bio Honduras posiada certyfikat produktu ekologicznego. Rośliny, z których wytwarzana jest kawa uprawiane są zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. Co oznacza, że nie są modyfikowane genetycznie a do ich ochrony i pielęgnacji używane są jedynie naturalne środki bez sztucznych polepszaczy i trujących substancji. W kawie wyczuwalne są nuty pomarańczy, jabłka i orzecha. Jest to 100% arabica, których odmiany botaniczne to Lempiria i IHCAFE90. Ziarna kawy pochodzą z Hondurasu w okolicach gór Puca i Opalaca, w zachodniej części kraju z regionu Lempiria położonego 1400 m n.p.m gdzie znajduje się kooperatywna Flor del Cafe, z której pochodzi Bio Honduras San Marcos. Obróbka ziaren odbywa się za pomocą metody washed process – obróbka kawy na mokro, proces wieloetapowy z użyciem wody. Dzięki tej metodzie obróbki ziaren kawa ma delikatniejszy, bardziej szlachetny profil sensoryczny, o bardziej intensywnej kwasowości niż te obrabiane na sucho. Ziarna palone są w nowoczesnym piecu za pomocą gorącego powietrza. Kawa Bio Honduras palona jest w stopniu ciemnym, a profil kawy to espresso. Produkt polecany jest do ekspresów ciśnieniowych.