Płaskurka jest gatunkiem pszenicy starszym nawet od orkiszu. Wywodzi się z regionu tzw. Półksiężyca obejmującego obszar Egiptu, Palestyny, Syrii i Mezopotamii. Obecnie płaskurka znana jest na całym świecie i przechodzi swój renesans. Niestety w Polsce stanowi jeszcze rarytas ponieważ uprawiany jest w nielicznych miejscach w Polsce. Pszenica płaskurka nie toleruje środków chemicznych i nawozów dlatego wymusza na rolnikach uprawę w sposób ekologiczny, tradycyjnymi metodami. Ponadto gruba i twarda powłoka chroni ziarna przed zanieczyszczeniami. Mąka z płaskurki ma ciemniejszy kolor w związku z występowaniem otrąb oraz przyjemny orzechowy posmak i słodki, miodowy zapach. Wykorzystywana jest do przygotowania ciast, chlebów, makaronów, klusek, naleśników. Pieczywo wypiekane z tego rodzaju mąki jest niesamowicie aromatyczne. Ma orzechowy kolor i posmak, który znajdzie uznanie wśród wszystkich koneserów zdrowej żywności.