Produkty sypkie

Mąka z płaskurki pełnoziarnista

100% Polska produkcja

13,00 

Darmowa dostawa od 200 zł

Brak w magazynie

Płaskurka jest gatunkiem pszenicy starszym nawet od orkiszu. Wywodzi się z regionu tzw. Półksiężyca obejmującego obszar Egiptu, Palestyny, Syrii i Mezopotamii. Obecnie płaskurka znana jest na całym świecie i przechodzi swój renesans. Niestety w Polsce stanowi jeszcze rarytas ponieważ uprawiany jest w nielicznych miejscach w Polsce. Pszenica płaskurka nie toleruje środków chemicznych i nawozów dlatego wymusza na rolnikach uprawę w sposób ekologiczny, tradycyjnymi metodami. Ponadto gruba i twarda powłoka chroni ziarna przed zanieczyszczeniami. Mąka z płaskurki ma ciemniejszy kolor w związku z występowaniem otrąb oraz przyjemny orzechowy posmak i słodki, miodowy zapach. Wykorzystywana jest do przygotowania ciast, chlebów, makaronów, klusek, naleśników. Pieczywo wypiekane z tego rodzaju mąki jest niesamowicie aromatyczne. Ma orzechowy kolor i posmak, który znajdzie uznanie wśród wszystkich koneserów zdrowej żywności.

Zobacz pełen opis

Tylko naturalne
składniki

Bez zagęszczaczy
i konserwantów

Starannie
wyselekcjonowane

Pakujemy solidnie
i bezpiecznie

Dlaczego warto?

Ziarno płaskurki jest znacznie zdrowsze od najbardziej popularnych odmian. Jest bogate w dużą ilość błonnika, luteinę alfa i beta karotenu i beta-glukanu. Jest źródłem antyoksydantów oraz minerałów: fosforu, magnezu, żelaza, cynku, potasu i wapnia. Zawarte w ziarnie witaminy – głównie witamina A, E, witaminy z grupy B oraz białko wspomagają trawienie i podnoszą odporność oraz wpływają pozytywnie na układ nerwowy. Mąka z płaskurki zawiera gluten, który jest lepiej przyswajalny niż ten z mąki pszennej.

Składniki

Pszenica płaskurka, produkt zawiera gluten

Waga

1 kg

Warunki przechowywania

Mąkę należy przechowywać w suchym, zaciemnionym, przewiewnym i chłodnym miejscu.

O produkcie

Płaskurka jest gatunkiem pszenicy starszym nawet od orkiszu. Wywodzi się z regionu tzw. Półksiężyca obejmującego obszar Egiptu, Palestyny, Syrii i Mezopotamii. Obecnie płaskurka znana jest na całym świecie i przechodzi swój renesans. Niestety w Polsce stanowi jeszcze rarytas ponieważ uprawiany jest w nielicznych miejscach w Polsce. Pszenica płaskurka nie toleruje środków chemicznych i nawozów dlatego wymusza na rolnikach uprawę w sposób ekologiczny, tradycyjnymi metodami. Ponadto gruba i twarda powłoka chroni ziarna przed zanieczyszczeniami. Mąka z płaskurki ma ciemniejszy kolor w związku z występowaniem otrąb oraz przyjemny orzechowy posmak i słodki, miodowy zapach. Wykorzystywana jest do przygotowania ciast, chlebów, makaronów, klusek, naleśników. Pieczywo wypiekane z tego rodzaju mąki jest niesamowicie aromatyczne. Ma orzechowy kolor i posmak, który znajdzie uznanie wśród wszystkich koneserów zdrowej żywności.