Olej lniany firmy Ale Ziółko powstaje w małej olejarni na terenie tradycyjnego gospodarstwa w województwie lubelskim. Gospodarstwo jest ich własnością, dzięki czemu firma trzyma pieczę nad wszystkimi etapami procesu wytwarzania produktu, od wysiewu i zbioru nasion do ich tłoczenia. Olej lniany świeżo tłoczony na zimno, niefiltrowany powstaje w wyniku przetwarzania dojrzałych nasion lnu w specjalnych tłoczniach w temperaturze nie przekraczającej 40 stopnia Celsjusza, dzięki czemu zachowuje wiele substancji o charakterze prozdrowotnym, które korzystnie wpływają na organizm ludzki. Olej lniany ma złocistą barwę o orzechowo-gorzkim smaku i zapachu. Olej ma bardzo szerokie zastosowanie zarówno w przemyśle spożywczym jak i kosmetycznym. Może być dodawany do różnego rodzaju sałatek, surówek, kanapek, twarogu, past, gotowanych warzyw. Możemy również spożywać go bez żadnych dodatków. Nie nadaje się do smażenia oraz podgrzewania ponieważ traci swoje właściwości zdrowotne.