Ziołomiód to produkt wytwarzany przez pszczoły, który wygląda i smakuje jak miód ale nim nie jest. Poza tradycyjnym wyrobem tych pracowitych owadów możemy również spróbować ziołomiodu, który cieszy się coraz większą popularnością wśród pszczelarzy i miłośników miodu, nie tylko za jego rozkoszny smak, ale również masę wartości odżywczych. Produkt powstaje w wyniku podawania pszczołom produktów spożywczych (w tym produkcie jest to kakao), soków owocowych i syropu cukrowego. Pszczoły przy pomocy enzymów inwertazy i amylazy redukują cukry złożone na te łatwiej przyswajalne, a przez to zdrowsze. Pszczoły traktują pożywkę jak nektar, wprowadzają ją do wola i dodając swoich enzymów i hormonów zagęszczają ją do konsystencji naturalnego miodu. W ten sposób powstaje produkt niezwykły, bo łączący zalety klasycznego miodu z unikatowymi właściwościami poszczególnych roślin.