Octy

Żywy ocet cydrowy – jabłkowy

100% Polska produkcja

24,00 

Darmowa dostawa od 200 zł

Brak w magazynie

Żywy ocet cydrowy – jabłkowy wyprodukowany jest w 100% z soku jabłkowego ręcznie tłoczonego z owoców pochodzących z sadów rosnących w Dolinie Dunajca. Ocet powstaje za pomocą metody orleańskiej, czyli na początek powstaje cydr, a następnie po procesie fermentacji zaszczepiane  są bakterie octowe. Produkt jest w 100% naturalny, bez dodatków konserwantów. Nie jest pasteryzowany dzięki czemu posiada żywe kultury bakterii. Ponadto ocet nie jest filtrowany w związku z tym może mętnieć, często też  wytrąca się naturalny osad zalegający na dnie butelki. Obecność żywych kultur bakterii octowych może powodować powstanie „matki octowej” zwanej również Mycodermia aceti, która przy udziale tlenu przekształca alkohol w ocet. Jest to naturalny i zdrowy proces. Żywy ocet cydrowy-jabłkowy świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, surówek, sosów, marynat do mięs, można go również pić, po rozcieńczeniu z wodą. Ocet możemy używać również jako dodatek do koktajli alkoholowych zamiast bittersów. Aby zachować prozdrowotne właściwości octu, zaleca się spożywanie go na zimno.

Zobacz pełen opis

Tylko naturalne
składniki

Bez zagęszczaczy
i konserwantów

Starannie
wyselekcjonowane

Pakujemy solidnie
i bezpiecznie

Dlaczego warto?

Żywy ocet działa korzystne na nasze jelita dzięki utrzymanie zdrowej flory bakteryjnej oraz wpływa na poprawę trawienia, niweluje objawy zgagi. Bakterie octowe wspierają ochronę układu odpornościowego, zmniejszają ryzyko powstawania infekcji. Wiele osób używa octu jako produkt kosmetyczny, do pielęgnacji łamliwych i suchych włosów oraz przy łuszczeniu się skóry głowy. Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym zmniejsza swędzenie głowy. Ponadto ocet cydrowy użyty jako tonik pomaga zrównoważyć pH skóry, ma działanie delikatnie złuszczające, zmiękczające i wygładzające.

Składniki

Sok z jabłek, żywe kultury bakterii

Pojemność

250ml

Warunki przechowywania

Przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu

O produkcie

Żywy ocet cydrowy – jabłkowy wyprodukowany jest w 100% z soku jabłkowego ręcznie tłoczonego z owoców pochodzących z sadów rosnących w Dolinie Dunajca. Ocet powstaje za pomocą metody orleańskiej, czyli na początek powstaje cydr, a następnie po procesie fermentacji zaszczepiane  są bakterie octowe. Produkt jest w 100% naturalny, bez dodatków konserwantów. Nie jest pasteryzowany dzięki czemu posiada żywe kultury bakterii. Ponadto ocet nie jest filtrowany w związku z tym może mętnieć, często też  wytrąca się naturalny osad zalegający na dnie butelki. Obecność żywych kultur bakterii octowych może powodować powstanie „matki octowej” zwanej również Mycodermia aceti, która przy udziale tlenu przekształca alkohol w ocet. Jest to naturalny i zdrowy proces. Żywy ocet cydrowy-jabłkowy świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, surówek, sosów, marynat do mięs, można go również pić, po rozcieńczeniu z wodą. Ocet możemy używać również jako dodatek do koktajli alkoholowych zamiast bittersów. Aby zachować prozdrowotne właściwości octu, zaleca się spożywanie go na zimno.