Żywy ocet cydrowy z kwiatami czarnego bzu to produkt nie poddany procesowi pasteryzacji czyli zawiera żywe kultury bakterii. Jest również niefiltrowany w związku z czym może mętnieć, często też wytrąca się naturalny osad zalegający na dnie butelki. Obecność żywych kultur bakterii octowych może spowodować powstanie „matki octowej” zwanej również Mycodermia aceti, która przy udziale tlenu przekształca alkohol w ocet. Jest to naturalny i zdrowy proces. Żywy ocet cydrowy z kwiatami czarnego bzu powstaje z tłoczonego soku z jabłek rosnących w sadach w Dolinie Dunajca. Następnie w powstałym occie cydrowym macerowane są wiosenne kwiaty czarnego bzu. Produkowany jest metodą orleańską. Jest to proces dwufazowy- na początku wytwarzany jest cydr a następnie, po procesie fermentacji zaszczepiany jest bakterią octową. Żywy ocet cydrowy możemy dodawać do sałatek, sosów, dressingów, marynat, pić rozcieńczony z wodą. Z octy możemy przyrządzić napój, określany mianem: shrub- napój bezalkoholowy na bazie octu, wody gazowanej oraz ziół. Aby zachować prozdrowotne właściwości octu, należy spożywać go na zimno.