Octy

Żywy ocet cydrowy z kwiatami czarnego bzu

100& Polska produkcja

27,00 

Darmowa dostawa od 200 zł

Brak w magazynie

Żywy ocet cydrowy z kwiatami czarnego bzu to produkt nie poddany procesowi pasteryzacji  czyli zawiera żywe kultury bakterii. Jest również niefiltrowany w  związku z czym może  mętnieć, często też wytrąca się naturalny osad zalegający na dnie butelki. Obecność żywych kultur bakterii octowych może spowodować powstanie „matki octowej” zwanej również Mycodermia aceti, która przy udziale tlenu przekształca alkohol w ocet. Jest to naturalny i zdrowy proces. Żywy ocet cydrowy z kwiatami czarnego bzu powstaje z tłoczonego soku z jabłek rosnących w sadach w Dolinie Dunajca. Następnie w powstałym occie cydrowym macerowane są wiosenne kwiaty czarnego bzu. Produkowany jest metodą orleańską. Jest to proces dwufazowy- na początku wytwarzany jest cydr a następnie, po procesie fermentacji zaszczepiany jest bakterią octową. Żywy ocet cydrowy możemy dodawać do sałatek, sosów, dressingów, marynat, pić rozcieńczony z wodą. Z octy możemy przyrządzić napój, określany mianem: shrub- napój bezalkoholowy na bazie octu, wody gazowanej oraz ziół.  Aby zachować prozdrowotne właściwości octu, należy spożywać go na zimno.

Zobacz pełen opis

Tylko naturalne
składniki

Bez zagęszczaczy
i konserwantów

Starannie
wyselekcjonowane

Pakujemy solidnie
i bezpiecznie

Dlaczego warto?

Żywy ocet działa korzystne na nasze jelita dzięki utrzymaniu zdrowej flory bakteryjnej. Wpływa również na poprawę trawienia, niweluje objawy zgagi. Bakterie octowe wspierają ochronę układu odpornościowego, zmniejszają ryzyko powstawania infekcji. Wiele osób używa octu jako produkt kosmetyczny, do pielęgnacji łamliwych i suchych włosów oraz przy łuszczeniu się skóry głowy. Dzięki działaniu antybakteryjnego zmniejsza swędzenie głowy. Ponadto ocet cydrowy użyty jako tonik pomaga zrównoważyć pH skóry, ma działanie delikatnie złuszczające, zmiękczające i wygładzające. Dodatkowo kwiaty czarnego bzu zawarte w żywym occie cydrowym mają właściwości napotne, przeciwgorączkowe, przeciwzapalne oraz moczopędne. Wzmacniają odporność, działają antywirusowo oraz wykrztuśnie, przyspieszają metabolizm.

Składniki

Soku z jabłek, kwiaty czarnego bzu, żywe kultury bakterii

Pojemność

250ml

Warunki przechowywania

Przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu

O produkcie

Żywy ocet cydrowy z kwiatami czarnego bzu to produkt nie poddany procesowi pasteryzacji  czyli zawiera żywe kultury bakterii. Jest również niefiltrowany w  związku z czym może  mętnieć, często też wytrąca się naturalny osad zalegający na dnie butelki. Obecność żywych kultur bakterii octowych może spowodować powstanie „matki octowej” zwanej również Mycodermia aceti, która przy udziale tlenu przekształca alkohol w ocet. Jest to naturalny i zdrowy proces. Żywy ocet cydrowy z kwiatami czarnego bzu powstaje z tłoczonego soku z jabłek rosnących w sadach w Dolinie Dunajca. Następnie w powstałym occie cydrowym macerowane są wiosenne kwiaty czarnego bzu. Produkowany jest metodą orleańską. Jest to proces dwufazowy- na początku wytwarzany jest cydr a następnie, po procesie fermentacji zaszczepiany jest bakterią octową. Żywy ocet cydrowy możemy dodawać do sałatek, sosów, dressingów, marynat, pić rozcieńczony z wodą. Z octy możemy przyrządzić napój, określany mianem: shrub- napój bezalkoholowy na bazie octu, wody gazowanej oraz ziół.  Aby zachować prozdrowotne właściwości octu, należy spożywać go na zimno.