Octy

Żywy ocet cydrowy z płatkami róż

100% Polska produkcja

27,00 

Darmowa dostawa od 200 zł

Brak w magazynie

Żywy ocet cydrowy z płatkami róż wyprodukowany jest z 100% soku jabłkowego ręcznie tłoczonego z owoców jabłoni rosnącej w Dolinie Dunajca. Ocet powstaje za pomocą metody orleańskiej, czyli na początek powstaje cydr, a następnie po procesie fermentacji dodawane są bakterie octowe. W tym czystym, żywym occie macerowane są płatki róży. Produkt nie jest pasteryzowany dzięki czemu posiada w sobie żywe kultury bakterii. Nie jest również poddawany procesowi filtracji w związku z tym może mętnieć, często też  wytrąca się naturalny osad zalegający na dnie butelki. Obecność żywych kultur bakterii octowych może spowodować powstanie „matki octowej” zwanej również Mycodermia aceti, która przy udziale tlenu przekształca alkohol w ocet. Jest to naturalny i zdrowy proces. Żywy ocet cydrowy z płatkami róż jest doskonałym dodatkiem do sałatek, surówek, sosów, można go również pić, po rozcieńczeniu z wodą. Ocet z płatkami róż podkreśla smak moreli czy brzoskwiń w deserze. Owocowych octów możemy używać również jako dodatek do koktajli alkoholowych zamiast bittersów. Aby zachować prozdrowotne właściwości octu, zaleca się spożywanie go na zimno.

Zobacz pełen opis

Tylko naturalne
składniki

Bez zagęszczaczy
i konserwantów

Starannie
wyselekcjonowane

Pakujemy solidnie
i bezpiecznie

Dlaczego warto?

Żywy ocet działa korzystne na nasze jelita dzięki utrzymaniu zdrowej flory bakteryjnej, wpływa na poprawę trawienia, niweluje objawy zgagi. Bakterie octowe wspierają ochronę układu odpornościowego, zmniejsza ryzyko powstawania infekcji. Wiele osób używa octu jako produkt kosmetyczny, do pielęgnacji łamliwych i suchych włosów oraz przy łuszczeniu się skóry głowy. Ponadto ocet cydrowy użyty jako tonik pomaga zrównoważyć pH skóry, ma działanie delikatnie złuszczające, zmiękczające i wygładzające. Dodatkowo płatki róży mają działanie antyseptyczne i przeciwzapalne, pomagają obniżyć gorączkę. Pomagają przy leczeniu kaszlu i zaburzeń przewodu pokarmowego, wspomagają przy niestrawności. Działają również oczyszczająco ułatwiając usuwanie toksyn z organizmu.

Składniki

Sok z jabłek, płatki róży, żywe kultury bakterii

Pojemność

250ml

Warunki przechowywania

Przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu

O produkcie

Żywy ocet cydrowy z płatkami róż wyprodukowany jest z 100% soku jabłkowego ręcznie tłoczonego z owoców jabłoni rosnącej w Dolinie Dunajca. Ocet powstaje za pomocą metody orleańskiej, czyli na początek powstaje cydr, a następnie po procesie fermentacji dodawane są bakterie octowe. W tym czystym, żywym occie macerowane są płatki róży. Produkt nie jest pasteryzowany dzięki czemu posiada w sobie żywe kultury bakterii. Nie jest również poddawany procesowi filtracji w związku z tym może mętnieć, często też  wytrąca się naturalny osad zalegający na dnie butelki. Obecność żywych kultur bakterii octowych może spowodować powstanie „matki octowej” zwanej również Mycodermia aceti, która przy udziale tlenu przekształca alkohol w ocet. Jest to naturalny i zdrowy proces. Żywy ocet cydrowy z płatkami róż jest doskonałym dodatkiem do sałatek, surówek, sosów, można go również pić, po rozcieńczeniu z wodą. Ocet z płatkami róż podkreśla smak moreli czy brzoskwiń w deserze. Owocowych octów możemy używać również jako dodatek do koktajli alkoholowych zamiast bittersów. Aby zachować prozdrowotne właściwości octu, zaleca się spożywanie go na zimno.