Octy

Żywy ocet z owoców czarnego bzu

100% Polska produkcja

31,00 

Darmowa dostawa od 200 zł

Brak w magazynie

Żywy ocet z owoców czarnego bzu powstaje podczas długiego procesu fermentacji owoców czarnego bzu zbieranych ręcznie na terenie Doliny Dunajca. Produkt jest niepasteryzowany czyli zawiera żywe kultury bakterii. Nie jest również poddawany procesowi filtracji dlatego  może ulegać mętnieniu oraz powstawaniu naturalnego osadu na dnie butelki. Żywe kultury bakterii octowych mogą spowodować powstanie „matki octowej”, która za pośrednictwem tlenu przekształca alkohol w ocet. Jest to naturalny i zdrowy proces. Ocet możemy dodawać do sałatek, sosów, dressingów, marynat, pić rozcieńczony z wodą. Aby zachować prozdrowotne właściwości octu, należy spożywać go na zimno.

Zobacz pełen opis

Tylko naturalne
składniki

Bez zagęszczaczy
i konserwantów

Starannie
wyselekcjonowane

Pakujemy solidnie
i bezpiecznie

Dlaczego warto?

Owoce czarnego bzu mają działanie prozdrowotne, są bowiem bogate w witaminy i minerały. Zawierają flawonoidy , pektyny, garbniki, kwasy owocowe, witaminy C oraz prowitaminy A jak również składniki mineralne takie jak: wapń, potas, sód, żelazo. Poza właściwościami napotnymi i moczopędnymi mają też właściwości lekko przeczyszczające i przeciwbólowe. Oczyszczają organizm z toksyn oraz szkodliwych produktów przemiany materii. Szczególnie polecane są przy chorobach reumatycznych, czy stanach zapalnych skóry, żołądka i jelit. Owoce czarnego bzu stosowane są również jako lek pomocniczy przy nerwobólach i rwie kulszowej. Pomocne są również w leczeniu przeziębień i grypy.

Składniki

Sok z owoców czarnego bzu, żywe kultury bakterii

Pojemność

250ml

Warunki przechowywania

Przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu

O produkcie

Żywy ocet z owoców czarnego bzu powstaje podczas długiego procesu fermentacji owoców czarnego bzu zbieranych ręcznie na terenie Doliny Dunajca. Produkt jest niepasteryzowany czyli zawiera żywe kultury bakterii. Nie jest również poddawany procesowi filtracji dlatego  może ulegać mętnieniu oraz powstawaniu naturalnego osadu na dnie butelki. Żywe kultury bakterii octowych mogą spowodować powstanie „matki octowej”, która za pośrednictwem tlenu przekształca alkohol w ocet. Jest to naturalny i zdrowy proces. Ocet możemy dodawać do sałatek, sosów, dressingów, marynat, pić rozcieńczony z wodą. Aby zachować prozdrowotne właściwości octu, należy spożywać go na zimno.